Właśnie kupiłem sobie kaszę gryczaną firmy Kupiec i zaniepokoił mnie pewien fakt. Otóż w 100g kaszy surowej są następujące wartości: - Wartość energetyczna 336 kcal - Białko 12,6g - Węglowodany 69,3g - Tłuszcz 3,1g Natomiast zaraz obok widnieje informacja na temat wartości odżywczych, które znajdują się w jednej porcji kaszy po ugotowaniu (jedna [...]
Jak wszyscy wiemy, posiłek przed treningiem jest bardzo ważny. Wszyscy chcemy mieć dużo siły i energii na treningu. Dlatego zawsze przed treningiem wcinamy węglowodany (ryże/kaszy) no i często jakieś mięsko. Ale o co mi chodzi? Mnie zastanawia jedna rzecz, mianowicie pora o której powinno się spożywać posiłek przedtreningowy dający nam energię. W [...]
[...] będziemy dostarczać 4 kcal razy 180 = 720 kcal Wartość tą odejmujemy od powyższych 2500 kcal, czyli 2500 - 720 = 1780 kcal. Tyle pozostaje nam do rozdysponowani pomiędzy węglowodany i tłuszcze. Zwykle w diecie redukcyjnej przyjmuje się że w dni treningowe spożywamy 3,5 grama węglowodanów na 1 kg masy ciała, a w dni odpoczynku 3 gramy na [...]
[...] z nadmiarem spożytego białka? Białko spożyte w ilości przekraczającej nasze zapotrzebowanie nie jest wbudowywane w mięśnie, ale ulega utlenianiu, tak samo jak tłuszcze czy węglowodany. Badania wykazują, że dieta wysokobiałkowa nasila utlenianie leucyny, jednego z najważniejszych aminokwasów występujących w mięśniach. Tak więc zamiast [...]
[...] z nadmiarem spożytego białka? Białko spożyte w ilości przekraczającej nasze zapotrzebowanie nie jest wbudowywane w mięśnie, ale ulega utlenianiu, tak samo jak tłuszcze czy węglowodany. Badania wykazują, że dieta wysokobiałkowa nasila utlenianie leucyny, jednego z najważniejszych aminokwasów występujących w mięśniach. Tak więc zamiast [...]
[...] było rzeczą najważniejszą: odkąd przestałem kręcić zdjęcia ćwiczę prawdopodobnie tyle samo. Piersi z kurczaka, shaki proteinowe, gotowany kurczak, czyste mięso, odpowiednie węglowodany, jadłem że aż mnie mdliło”. Następnie po „masówce” miał sobie zrobić 4-tygodniową dietę - redukcyjną, żeby wyeliminować tłuszcz i żeby jego ciało nabrało [...]
Chcialem sie podzielic miomi spostrzezeniami o stosowaniu diety bogatej w tluszcze i ubogiej w weglowodany. Pierwsza sprawa to zeby to zadzialalo trzeba byc szczerym wobec siebie! Trzeba zdac sobie sprawe z tego ze weglowodany sa ukryte w: owocach, slodyczach oraz slodkich napojach, w fastfoodach! Trzeba duzo wiedziec to podstawa! Trzeba starac [...]
[...] tygodni obserwowali dwie grupy mężczyzn w wieku 15-25 lat: pierwsi nie przestrzegali żywieniowych zaleceń, drudzy byli na diecie bogatej w warzywa, białko i nieprzetworzone węglowodany, jak razowy chleb, makaron. Po trzech tygodniach u mężczyzn z drugiej grupy trądzik znacznie się zmniejszył, poza tym schudli i mieli niższy poziom insuliny we [...]
[...] spożycie węglowodanów o 25g co trzy dni dopóki nie dojdziesz do ilości, przy której pojawi się ketoza. Dni wysokowęglowodanowe ograniczają się do dwóch. W te dni należy jeść węglowodany odznaczające się niskim wydzielaniem insuliny (np. jabłka, groch, soczewicę, śliwki, brzoskwinie, grejpfruty i wiśnie), zjadając około 4g węglowodanów na kilogram [...]
[...] obrotach. Organizm bowiem wie, że ma stały dostęp do pożywienia . W każdym posiłku powinno znajdować się przynajmniej 30g białka. Białko spala się dwukrotnie wolniej niż węglowodany i tłuszcze. Woda - niedoceniony bohater Woda, to element diety który bardzo często jest zaniedbywany przez wiele osób. Szczególnie tych, którzy borykają się z [...]
[...] niewielką ilość białka, oraz sporo węglowodanów mocno przetworzonych. Czy jest to nam potrzebne? Węglowodany bardzo łatwo uzupełnić z jedzenia i będą to o wiele zdrowsze węglowodany. Jedyne zastosowanie gainera jakie widzę to jako posiłek po treningowy. *białko - jest to przydatna odżywka do uzupełniania diety. Dużo osób ma problemy z [...]
[...] Nazwijmy jednak kilka spraw po imieniu. Nie zamierzam tutaj obrażać wegetarian, ale budowa Ciała większości z nich nie odpowiada standardom. Po spożyciu żywności bogatej w węglowodany sam spacerek do sklepu ze zdrowa żywnością nie wystarczy, aby spalić ogromne wartości kalorii, jakie wegetarianin dostarcza sobie, opierając swoją dietę wyłącznie [...]
[...] źródło węglowodanów amatorzy diet często zamiast płatków owsianych dają różnego typu płatki kukurydziane, płatki nesquik i inne tego typu. Jest to złe rozwiązanie gdyż są to węglowodany mocno przetworzone, które zawierają masę chemicznych dodatków i 'śmieci' by oszukać nasze zmysły i lepiej nam smakowało. Nie dziwne więc, że przecież produkty [...]
[...] wodę. Arbuz np. super rzecz i jaka pyyyycha!!! Ok. co do diety to: Kalorie trzymamy na poziomie 22-33 na kilogram. Składniki odżywcze - 20% tłuszcz - 30% białko - 50% węglowodany. Zmieniając proporcje na rzecz mniejszej ilości tłuszczu - czyli zwiększając węgle i białko przyczyni się do jeszcze większej redukcji tłuszczu ale nic [...]
[...] do sukcesu w perspektywie długoterminowej jest wyrobienie sobie nowych, stałych nawyków żywieniowych. Jakkolwiek, niektóre osoby mogą stosownie włączyć do diety zdrowsze węglowodany (przyp. niższe IG) po tym, gdy zredukują wagę do zamierzonej. 3. Większa skuteczność w pozbywaniu się tłuszczu wisceralnego. W naszym ciele - tłuszcz tłuszczowi [...]
Sportowcom wyczynowym nie podaje się więcej białka , ale węglowodany, płyny, witaminy, mikro i makroelementy, bo badania wykazały, że nadmiar białka przy jego spalaniu w organiźmie wytwarza dużo zanieczyszczeń, które pożniej nerki musza filtrować. FRAGMENT artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty [...]
[...] metabolicznych. Spożywanie węglowodanów powoduje wyrzut insuliny do krwi. Również białka powodują uwalnianie się insuliny, lecz nie na tak wysokim poziomie jak robią to węglowodany. Tłuszcz z kolei ma bardzo słaby efekt na poziom insuliny. Insulina pomaga glukozie w przetransportowywaniu dużych ilości glukozy z krwi do glikogenu. Wysoki [...]
[...] pożywieniu u zwykłych (szczupłych) ludzi, spowodowało nieświadome spożywanie większej ilości kalorii niż zwykle, Co więcej, spożywany tłuszcz jest magazynowany wydajniej niż węglowodany czy białko (chociaż wiem, że są różne skrajne opinie na ten temat). Zmniejszenie liczby spożywanego tłuszczu jest prostym sposobem na zmniejszenie liczby [...]
[...] o niej jak najwięcej (niezastąpionym źródłem informacji jest dział Odżywianie na tym forum). - musisz posiąść podstawową wiedzę o produktach spożywczych, wiedzieć co to są węglowodany (proste i złożone), białka i tłuszcze oraz jaki jest ich udział w głównych produktach spożywczych (nie musisz pamiętać szczegółów, są one we wspomnianych wyżej [...]